Syndicale Premie

Hier kan je het formulier vinden die je ingevuld kan binnenbrengen bij het ACV, in desbetreffende brievenbus of bezorg het aan de militanten van je voorziening. 

 

KLIK HIER VOOR JE FORMULIER

Eindejaarspremie

PC 319.01 - Gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn en welzijnswerk (Vlaanderen)

De werknemers van de gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn, centra algemeen welzijnswerk, centra voor integrale gezinszorg, centra kinderzorg en gezinsondersteuning, sociale verhuurkantoren en huurdersbonden hebben recht op een volledige dertiende maand.

Bedrag van de dertiende maand:
Deze dertiende maand is gelijk aan het geïndexeerd brutomaandloon voor de maand oktober van het lopende kalenderjaar, met inbegrip van haard- of standplaatstoelage, maar zonder de andere premies, toeslagen, weddesupplementen of vergoedingen.

Toekenningsvoorwaarden:
De referteperiode loopt van 1 oktober van het voorgaande kalenderjaar tot en met 30 september van het betrokken kalenderjaar.
Bij een onvolledige referteperiode wordt de eindejaarspremie pro rata uitbetaald.
Elke volledige maand geeft recht op 1/12e van de premie.
Als ‘volledige maand’ wordt meegeteld: elke maand tewerkstelling ten laatste op de 15de van de maand (indiensttreding)/elke maand tewerkstelling ten vroegste op de 15de van de maand (uitdiensttreding).

Tijdstip van betaling:
December.

 

KLIK HIER voor meer informatie

Barema P.C. 319.01

In uitvoering van de koopkrachtmaatregelen in het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA 6) van 30/03/2021 en in toepassing van de CAO betreffende de loonvoorwaarden, op 01/12/2022 afgesloten in Paritair Comité 319, worden de loonbarema’s van toepassing op de
werkgevers en de werknemers van de inrichtingen en diensten die ressorteren onder het Paritair Subcomité verhoogd met de correctiereserve.
Onderstaande bedragen en loonbarema's zijn geldig vanaf 1 januari 2023 voor volgende subsectoren van het Paritair Subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Vlaamse Gemeenschap (319.01).

 

KLIK HIER VOOR DE HUIDIGE BAREMA'S

Tijdskrediet

Via het systeem van tijdskrediet kunt u als werknemer in de privésector gedurende een bepaalde periode minder of helemaal niet werken om voor iemand te zorgen of om een opleiding te volgen.

Als u tijdskrediet wilt nemen, moet u daar altijd een van de volgende zes specifieke motieven(opent in nieuw venster) voor hebben.

* Zorgen voor uw kind(eren) jonger dan 8 jaar.
* Palliatieve zorgen verlenen.
* Zorgen voor een zwaar ziek gezins- of familielid.
* Zorgen voor uw gehandicapte kind jonger dan 21 jaar.
* Bijstand of zorg verlenen aan uw zwaar ziek minderjarig kind of         aan een zwaar ziek minderjarig kind dat deel uitmaakt van uw           gezin.
* Een erkende opleiding volgen.

 

De duur van het tijdskrediet(opent in nieuw venster) varieert, naargelang van het motief:

* Voor de ‘zorgmotieven’, is de maximumduur 51 maanden.
* Voor het motief ‘een erkende opleiding volgen’ is de maximumduur     36 maanden.

Het is niet mogelijk eerst 36 en daarna nog 51 extra maanden (of omgekeerd) op te nemen. 51 maanden tijdskrediet tijdens de hele loopbaan is het absolute maximum. Dat maximum kan over de volledige loopbaan opgebruikt worden voor de verschillende motieven.

Afhankelijk van het motief en de gekozen vorm van onderbreking (voltijds, 1/2 of 1/5) neemt u het tijdskrediet op in periodes van 1 maand, 3 maanden of 6 maanden. Om recht te hebben op tijdskrediet, moet u in principe minstens twee jaar bij dezelfde werkgever gewerkt hebben(opent in nieuw venster), maar er zijn uitzonderingen. Het tijdskrediet is niet in alle gevallen een recht(opent in nieuw venster). Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.

KLIK HIER voor meer informatie (Website RVA)

Ouderschapsverlof

Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge kinderen. Bij de meeste werkgevers kunt u gebruik maken van dit systeem.

Er zijn vier mogelijke vormen van loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof.
Zo kunt u:
• voltijds ouderschapsverlof nemen, gedurende maximum 4 maanden, eventueel op te splitsen in periodes van 1 maand (aanvraag voor 1, 2, 3 of 4 maanden). Mits akkoord van de werkgever kan u het voltijds ouderschapsverlof opsplitsen in periodes van een week of een veelvoud ervan.
• halftijds ouderschapsverlof nemen, gedurende maximum 8 maanden, eventueel op te splitsen in periodes van 2 maanden (aanvraag voor 2, 4, 6 of 8 maanden). Mits akkoord van de werkgever kan u het halftijds ouderschapsverlof opsplitsen in periodes van een maand of een veelvoud ervan mits akkoord van de werkgever.
• 1/5 ouderschapsverlof nemen, gedurende maximum 20 maanden, eventueel op te splitsen in periodes van 5 maanden (aanvraag voor 5, 10, 15 of 20 maanden).
• 1/10 ouderschapsverlof nemen, gedurende maximum 40 maanden, eventueel op te splitsen in periodes van 10 maanden (aanvraag
voor 10, 20, 30 of 40 maanden) mits akkoord van de werkgever.